: : Latest Story by Putera Hyriel : :




Instagram

Bersama Cikgu Husna Mentalaah Ilmu




Instagram

:131:
Read More

Tak Taw nak buat apa?


_>>Assalamualaikum<<_
_>>hari ni hyriel rasa hari yang agak surap.. journey perjalanan hidop hyriel hari cm suram jup... sebab hari nie hyriel xder buat ape lah,, duddok jup kat uma cm anak dara..hahahaha.. actually hari ni akk hyriel tak meniaga kan,, so hyriel pon xder kje ar nak buat,, homework? hahaha hyriel tak sentuh lagi homework ,,, saper yang nak tlg siap kan homework hyriel... melambak cm apo nieh,,, ade 16 esei sejarah yang hyriel kne buat,,,, bnyak bapak,,, satu pon ak xbuat lagi,,, saper yang nak tlg,,,sorang satu esei pon jadik lah,,hihihi 
ok lah,, sape2 yang nak tolong hyriel bleh la inform kat fb yer,, huhuhu bye salam<<_
Read More

Tips Pelajar cemerlang





35 Petua Pelajar Cemerlang dari Dr Fadzilah Kamsah
Berikut merupakan petua-petua dan ciri-ciri yang ada pada pelajar cemerlang, dari Dr Fadzilah Kamsah. Pelajar cemerlang akan:

1. Menggunakan kedua-dua belah otak kanan & kiri. Ini dapat dilakukan dengan membuat aktiviti merangsang kedua-dua belah otak tersebut.
2. Read More Merangsang kesemua deria dalam pembelajaran. Kajian menunjukkan bahawa:
1. kita ingat 10 % apayang dibaca
2. kita ingat 20% apa yang didengar
3. kita ingat 50 % apa yang didengar & dilihat
4. kita ingat 70% apa yang dicakapkan
5. kita ingat 90% setelah dipraktikkan
3. Belajar secara aktif dengan pen/pensil ditangan.
4. Belajar 3 jam sehari atau 20 jam seminggu (tidak termasuk kerja rumah).
...Tahu memberi ganjaran kepada diri sendiri selepas belajar seperti membaca surat khabar, melawat rakan dan sebagainya....

5. Belajar dalam persekitaran kondusif.
1. pastikan cahaya adalah terang
2. kurangkan gangguan bunyi
3. tampal poster yang mengandungi slogan yang menaikkan semangat belajar
4. tampal gambar-gambar yang menenangkan fikiran
5. kerusi dan meja menghadap kiblat
6. jangan lupa untuk senyum
6. Tidak ponteng kelas. Kalau tertinggal kelas, salin nota dari rakan.
7. Mengulang kaji menggunakan kaedah 'output learning' iaitu belajar untuk melatih otak menggunakan maklumat yang terkumpul. Ini dapat dilakukan dengan membaca buku/nota, ingat kembali, lakar/tulis, sebut apa yang difahami, dan jawab soalan.
8. Tahu teknik merangsang memori:
1. memasukkan maklumat dalam memori (registration)
2. menyimpan maklumat dalam sel memori (retention)
3. mengingat kembali (recall)
4. menggunakan maklumat untuk menjawab soalan atau kegunaan lain (application)
9. Sentiasa awal dan mendahului:
1. persediaan awal akan memberikan permulaan yang baik dan memberi tanggapan yang positif pada guru.
2. pelajar yang mendapat A pada ujian lazimnya akan dapat mengekalkan kejayaannya.
3. belajar awal ketika tiada tekanan adalah tidak membosankan.
4. untuk sentiasa awal dan mendahului, bacalah dahulu sekali atau 2 kali sebelum guru mengajar.
10. Berbuat baik dengan guru. Setiasa hormati dan sayangi guru.
11. Mempunyai teknik membaca yang betul:
1. duduk dengan tegak & bernafas dengan betul
2. memberikan tumpuan sepanuhnya
3. menggunakan jari telunjuk untuk membaca
4. menyesuaikan kelajuan membaca dengan kesukaran bahan bacaan
12. Sentiasa mengawasi pencuri waktu belajar iaitu angan-angan kosong, bertangguh & malas.
13. Membaca doa penerang hati setiap kali selepas sembahyang, sebelum mengulangkaji, dan sebelum menghadapi peperiksaan.
14. Tidak membuang masa dengan belajar ketika letih.
15. Mengadakan rehat sebentar setiap 20 minit mengulangkaji.
16. Belajar mengikut waktu yang sesuai dengan diri (study according to your biological clock). Bagaimanapun, perlu tahu waktu-waktu yang sesuai untuk belajar iaitu sebelum tidur, selepas bangun tidur, selepas mandi air panas, selepas baca al-quran/zikir selepas riadah dan selepas berdoa.
17. Mengulang kaji secepat mungkin. Ulang kaji ringkas selepas belajar (kita akan lupa 80% selepas belajar).
18. Mengulang kaji secara bersendirian atau berkumpulan.
19. Tahu mengulang kaji adalah aktiviti pembelajaran terpenting sebelum peperiksaan.
20. Mengulang kaji pelajaran berulang-ulang kali.
21. Mengulang kaji apabila mulai terlupa.
22. Tahu petua mengulang kaji
1. cari tempat yang tenang dan serasi dengan jiwa kita
2. siapkan semua 'bekalan' dengan sempurna
3. duduk tegak dikerusi yang selesa
4. baca doa penerang hati
5. baca buku atau nota mengikut teknik membaca yang betul
6. fikir dan ingat kembali isi utama
7. catat/lakar
8. semak semula ketepatan maklumat
9. ulang sebut atau ceritakan pada orang lain
10. buat rumusan
11. jawab soalan
12. tampal maklumat yang rumit di dinding
13. baca doa tanda kesyukuran selepas belajar
23. Tahu memberi ganjaran kepada diri sendiri selepas beajar seperti membaca surat khabar, melawat rakan dan sebagainya.
24. Tahu petua-petua agar tidak lupa:
1. jangan makan kepala ikan
2. jangan makan organ dalaman
3. jangan minum semasa makan
4. jangan minum atau makan makanan yang tercemar oleh semut
5. jangan melihat kemaluan
6. jangan melihat buih
7. jangan membaca nama pada batu nisan
8. banyakkan makan makanan yang mengandungi soya seperti tempe, tauhu dan lain-lain
9. banyakkan makan kismis, kurma dan madu
10. banyakkan makan kekacang
11. pakai minyak wangi ketika belajar atau menghadapi peperiksaan
12. jangan makan sehingga terlalu kenyang
13. jangan kencing berdiri
25. Tahu kemahiran mengingat:
1. tampal nota-nota penting di dinding
2. tukar perkataan, ayat atau definisi dalam bentuk gambar atau rajah
3. gunakan kaedah akronim
4. reka cerita atau ayat mengenai konsep yang perlu diingat
5. pecahkan maklumat kepada kumpulan kecil
26. Cekap mengatur jadual belajar:
1. mempunyai jadual belajar
2. patuh kepada jadual
3. buat jadual yang boleh diikuti
27. Tidak menangguh belajar pada saat akhir dan tidak menumpukan peperiksaan sebagai dorongan untuk belajar.
28. Cari maklumat mengenai subjek yang tidak diketahui. Sediakan perkara-perkara yang tidak diketahui dan dapatkan penyelesaian dari orang yang lebih arif.
29. Membina kepelbagaian dalam pembelajaran. Sebagai contoh, satu hari dipelbagaikan cara dan topik untuk belajar.
30. Menggunakan masa terluang untuk mengulang kaji atau mencuri masa.
31. Membawa nota ke mana-mana sahaja (kecuali ke tandas).
32. Pelbagaikan tempat belajar.
33. Menyedari guru-guru adalah sumber ilmu yang baik. Tanya guru apabila tidak faham
34. Menjadikan nota-nota menarik seperti membuat corak, menggariskan isi penting dan sebagainya.
35. Ciri-ciri pelajar cemerlang:
1. taat kepada Allah
2. mendirikan sembahyang
3. menghormati kedua ibu bapa dan sentiasa mendoakan mereka
4. hormati & sayangi guru
5. bersungguh-sungguh dalam melakukan kerja untuk mencapai kecemerlangan.
6. suka pada setiap mata pelajaran yang dipelajari
7. membantu rakan yang memerlukan
8. berdoa dan bersyukur kepada Allah
9. sentiasa bertawakal
10. mahir dalam setiap mata pelajaran

Kita juga perlu ingat pelajar yang cemerlang, adalah juga cemerlang pada akhlak dan tingkah lakunya dan seimbang dalam kehidupannya. Kecemerlangan pelajar bukan semata-mata dilihat pada nilai akademiknya sahaja. Semoga bermanfaat. :) 

...Tahu memberi ganjaran kepada diri sendiri selepas belajar seperti membaca surat khabar, melawat rakan dan sebagainya....
5. Belajar dalam persekitaran kondusif.
1. pastikan cahaya adalah terang
2. kurangkan gangguan bunyi
3. tampal poster yang mengandungi slogan yang menaikkan semangat belajar
4. tampal gambar-gambar yang menenangkan fikiran
5. kerusi dan meja menghadap kiblat
6. jangan lupa untuk senyum
6. Tidak ponteng kelas. Kalau tertinggal kelas, salin nota dari rakan.
7. Mengulang kaji menggunakan kaedah 'output learning' iaitu belajar untuk melatih otak menggunakan maklumat yang terkumpul. Ini dapat dilakukan dengan membaca buku/nota, ingat kembali, lakar/tulis, sebut apa yang difahami, dan jawab soalan.
8. Tahu teknik merangsang memori:
1. memasukkan maklumat dalam memori (registration)
2. menyimpan maklumat dalam sel memori (retention)
3. mengingat kembali (recall)
4. menggunakan maklumat untuk menjawab soalan atau kegunaan lain (application)
9. Sentiasa awal dan mendahului:
1. persediaan awal akan memberikan permulaan yang baik dan memberi tanggapan yang positif pada guru.
2. pelajar yang mendapat A pada ujian lazimnya akan dapat mengekalkan kejayaannya.
3. belajar awal ketika tiada tekanan adalah tidak membosankan.
4. untuk sentiasa awal dan mendahului, bacalah dahulu sekali atau 2 kali sebelum guru mengajar.
10. Berbuat baik dengan guru. Setiasa hormati dan sayangi guru.
11. Mempunyai teknik membaca yang betul:
1. duduk dengan tegak & bernafas dengan betul
2. memberikan tumpuan sepanuhnya
3. menggunakan jari telunjuk untuk membaca
4. menyesuaikan kelajuan membaca dengan kesukaran bahan bacaan
12. Sentiasa mengawasi pencuri waktu belajar iaitu angan-angan kosong, bertangguh & malas.
13. Membaca doa penerang hati setiap kali selepas sembahyang, sebelum mengulangkaji, dan sebelum menghadapi peperiksaan.
14. Tidak membuang masa dengan belajar ketika letih.
15. Mengadakan rehat sebentar setiap 20 minit mengulangkaji.
16. Belajar mengikut waktu yang sesuai dengan diri (study according to your biological clock). Bagaimanapun, perlu tahu waktu-waktu yang sesuai untuk belajar iaitu sebelum tidur, selepas bangun tidur, selepas mandi air panas, selepas baca al-quran/zikir selepas riadah dan selepas berdoa.
17. Mengulang kaji secepat mungkin. Ulang kaji ringkas selepas belajar (kita akan lupa 80% selepas belajar).
18. Mengulang kaji secara bersendirian atau berkumpulan.
19. Tahu mengulang kaji adalah aktiviti pembelajaran terpenting sebelum peperiksaan.
20. Mengulang kaji pelajaran berulang-ulang kali.
21. Mengulang kaji apabila mulai terlupa.
22. Tahu petua mengulang kaji
1. cari tempat yang tenang dan serasi dengan jiwa kita
2. siapkan semua 'bekalan' dengan sempurna
3. duduk tegak dikerusi yang selesa
4. baca doa penerang hati
5. baca buku atau nota mengikut teknik membaca yang betul
6. fikir dan ingat kembali isi utama
7. catat/lakar
8. semak semula ketepatan maklumat
9. ulang sebut atau ceritakan pada orang lain
10. buat rumusan
11. jawab soalan
12. tampal maklumat yang rumit di dinding
13. baca doa tanda kesyukuran selepas belajar
23. Tahu memberi ganjaran kepada diri sendiri selepas beajar seperti membaca surat khabar, melawat rakan dan sebagainya.
24. Tahu petua-petua agar tidak lupa:
1. jangan makan kepala ikan
2. jangan makan organ dalaman
3. jangan minum semasa makan
4. jangan minum atau makan makanan yang tercemar oleh semut
5. jangan melihat kemaluan
6. jangan melihat buih
7. jangan membaca nama pada batu nisan
8. banyakkan makan makanan yang mengandungi soya seperti tempe, tauhu dan lain-lain
9. banyakkan makan kismis, kurma dan madu
10. banyakkan makan kekacang
11. pakai minyak wangi ketika belajar atau menghadapi peperiksaan
12. jangan makan sehingga terlalu kenyang
13. jangan kencing berdiri
25. Tahu kemahiran mengingat:
1. tampal nota-nota penting di dinding
2. tukar perkataan, ayat atau definisi dalam bentuk gambar atau rajah
3. gunakan kaedah akronim
4. reka cerita atau ayat mengenai konsep yang perlu diingat
5. pecahkan maklumat kepada kumpulan kecil
26. Cekap mengatur jadual belajar:
1. mempunyai jadual belajar
2. patuh kepada jadual
3. buat jadual yang boleh diikuti
27. Tidak menangguh belajar pada saat akhir dan tidak menumpukan peperiksaan sebagai dorongan untuk belajar.
28. Cari maklumat mengenai subjek yang tidak diketahui. Sediakan perkara-perkara yang tidak diketahui dan dapatkan penyelesaian dari orang yang lebih arif.
29. Membina kepelbagaian dalam pembelajaran. Sebagai contoh, satu hari dipelbagaikan cara dan topik untuk belajar.
30. Menggunakan masa terluang untuk mengulang kaji atau mencuri masa.
31. Membawa nota ke mana-mana sahaja (kecuali ke tandas).
32. Pelbagaikan tempat belajar.
33. Menyedari guru-guru adalah sumber ilmu yang baik. Tanya guru apabila tidak faham
34. Menjadikan nota-nota menarik seperti membuat corak, menggariskan isi penting dan sebagainya.
35. Ciri-ciri pelajar cemerlang:
1. taat kepada Allah
2. mendirikan sembahyang
3. menghormati kedua ibu bapa dan sentiasa mendoakan mereka
4. hormati & sayangi guru
5. bersungguh-sungguh dalam melakukan kerja untuk mencapai kecemerlangan.
6. suka pada setiap mata pelajaran yang dipelajari
7. membantu rakan yang memerlukan
8. berdoa dan bersyukur kepada Allah
9. sentiasa bertawakal
10. mahir dalam setiap mata pelajaran

Kita juga perlu ingat pelajar yang cemerlang, adalah juga cemerlang pada akhlak dan tingkah lakunya dan seimbang dalam kehidupannya. Kecemerlangan pelajar bukan semata-mata dilihat pada nilai akademiknya sahaja. Semoga bermanfaat. :) 

5. Belajar dalam persekitaran kondusif.
1. pastikan cahaya adalah terang
2. kurangkan gangguan bunyi
3. tampal poster yang mengandungi slogan yang menaikkan semangat belajar
4. tampal gambar-gambar yang menenangkan fikiran
5. kerusi dan meja menghadap kiblat
6. jangan lupa untuk senyum
6. Tidak ponteng kelas. Kalau tertinggal kelas, salin nota dari rakan.
7. Mengulang kaji menggunakan kaedah 'output learning' iaitu belajar untuk melatih otak menggunakan maklumat yang terkumpul. Ini dapat dilakukan dengan membaca buku/nota, ingat kembali, lakar/tulis, sebut apa yang difahami, dan jawab soalan.
8. Tahu teknik merangsang memori:
1. memasukkan maklumat dalam memori (registration)
2. menyimpan maklumat dalam sel memori (retention)
3. mengingat kembali (recall)
4. menggunakan maklumat untuk menjawab soalan atau kegunaan lain (application)
9. Sentiasa awal dan mendahului:
1. persediaan awal akan memberikan permulaan yang baik dan memberi tanggapan yang positif pada guru.
2. pelajar yang mendapat A pada ujian lazimnya akan dapat mengekalkan kejayaannya.
3. belajar awal ketika tiada tekanan adalah tidak membosankan.
4. untuk sentiasa awal dan mendahului, bacalah dahulu sekali atau 2 kali sebelum guru mengajar.
10. Berbuat baik dengan guru. Setiasa hormati dan sayangi guru.
11. Mempunyai teknik membaca yang betul:
1. duduk dengan tegak & bernafas dengan betul
2. memberikan tumpuan sepanuhnya
3. menggunakan jari telunjuk untuk membaca
4. menyesuaikan kelajuan membaca dengan kesukaran bahan bacaan
12. Sentiasa mengawasi pencuri waktu belajar iaitu angan-angan kosong, bertangguh & malas.
13. Membaca doa penerang hati setiap kali selepas sembahyang, sebelum mengulangkaji, dan sebelum menghadapi peperiksaan.
14. Tidak membuang masa dengan belajar ketika letih.
15. Mengadakan rehat sebentar setiap 20 minit mengulangkaji.
16. Belajar mengikut waktu yang sesuai dengan diri (study according to your biological clock). Bagaimanapun, perlu tahu waktu-waktu yang sesuai untuk belajar iaitu sebelum tidur, selepas bangun tidur, selepas mandi air panas, selepas baca al-quran/zikir selepas riadah dan selepas berdoa.
17. Mengulang kaji secepat mungkin. Ulang kaji ringkas selepas belajar (kita akan lupa 80% selepas belajar).
18. Mengulang kaji secara bersendirian atau berkumpulan.
19. Tahu mengulang kaji adalah aktiviti pembelajaran terpenting sebelum peperiksaan.
20. Mengulang kaji pelajaran berulang-ulang kali.
21. Mengulang kaji apabila mulai terlupa.
22. Tahu petua mengulang kaji
1. cari tempat yang tenang dan serasi dengan jiwa kita
2. siapkan semua 'bekalan' dengan sempurna
3. duduk tegak dikerusi yang selesa
4. baca doa penerang hati
5. baca buku atau nota mengikut teknik membaca yang betul
6. fikir dan ingat kembali isi utama
7. catat/lakar
8. semak semula ketepatan maklumat
9. ulang sebut atau ceritakan pada orang lain
10. buat rumusan
11. jawab soalan
12. tampal maklumat yang rumit di dinding
13. baca doa tanda kesyukuran selepas belajar
23. Tahu memberi ganjaran kepada diri sendiri selepas beajar seperti membaca surat khabar, melawat rakan dan sebagainya.
24. Tahu petua-petua agar tidak lupa:
1. jangan makan kepala ikan
2. jangan makan organ dalaman
3. jangan minum semasa makan
4. jangan minum atau makan makanan yang tercemar oleh semut
5. jangan melihat kemaluan
6. jangan melihat buih
7. jangan membaca nama pada batu nisan
8. banyakkan makan makanan yang mengandungi soya seperti tempe, tauhu dan lain-lain
9. banyakkan makan kismis, kurma dan madu
10. banyakkan makan kekacang
11. pakai minyak wangi ketika belajar atau menghadapi peperiksaan
12. jangan makan sehingga terlalu kenyang
13. jangan kencing berdiri
25. Tahu kemahiran mengingat:
1. tampal nota-nota penting di dinding
2. tukar perkataan, ayat atau definisi dalam bentuk gambar atau rajah
3. gunakan kaedah akronim
4. reka cerita atau ayat mengenai konsep yang perlu diingat
5. pecahkan maklumat kepada kumpulan kecil
26. Cekap mengatur jadual belajar:
1. mempunyai jadual belajar
2. patuh kepada jadual
3. buat jadual yang boleh diikuti
27. Tidak menangguh belajar pada saat akhir dan tidak menumpukan peperiksaan sebagai dorongan untuk belajar.
28. Cari maklumat mengenai subjek yang tidak diketahui. Sediakan perkara-perkara yang tidak diketahui dan dapatkan penyelesaian dari orang yang lebih arif.
29. Membina kepelbagaian dalam pembelajaran. Sebagai contoh, satu hari dipelbagaikan cara dan topik untuk belajar.
30. Menggunakan masa terluang untuk mengulang kaji atau mencuri masa.
31. Membawa nota ke mana-mana sahaja (kecuali ke tandas).
32. Pelbagaikan tempat belajar.
33. Menyedari guru-guru adalah sumber ilmu yang baik. Tanya guru apabila tidak faham
34. Menjadikan nota-nota menarik seperti membuat corak, menggariskan isi penting dan sebagainya.
35. Ciri-ciri pelajar cemerlang:
1. taat kepada Allah
2. mendirikan sembahyang
3. menghormati kedua ibu bapa dan sentiasa mendoakan mereka
4. hormati & sayangi guru
5. bersungguh-sungguh dalam melakukan kerja untuk mencapai kecemerlangan.
6. suka pada setiap mata pelajaran yang dipelajari
7. membantu rakan yang memerlukan
8. berdoa dan bersyukur kepada Allah
9. sentiasa bertawakal
10. mahir dalam setiap mata pelajaran
Kita juga perlu ingat pelajar yang cemerlang, adalah juga cemerlang pada akhlak dan tingkah lakunya dan seimbang dalam kehidupannya. Kecemerlangan pelajar bukan semata-mata dilihat pada nilai akademiknya sahaja. Semoga bermanfaat. :) 

Kita juga perlu ingat pelajar yang cemerlang, adalah juga cemerlang pada akhlak dan tingkah lakunya dan seimbang dalam kehidupannya. Kecemerlangan pelajar bukan semata-mata dilihat pada nilai akademiknya sahaja. Semoga bermanfaat. :) 

Read More

Tips Temuduga



_>> Assalamualaikum <<_
Hye hari nie hyriel nak share kat korang tentang tips temuduga.... tips ni berguna untuk orang yang ingin pergi bertemuduga.. biasanye trik soalan yang standard akan diberi...

Contoh & Penyelesaian :



Soalan berapakah gaji yang anda mahu ini kadangkala dijadikan "soalan trik" ketika temuduga. Ini kerana kadangkala bakal majikan ingin menguji sejauh manakah anda menilai kebolehan diri anda.

Namun begitu, soalan ini perlulah ditangani secara berhati-hati kerana anda tidak mahu kelihatan seperti terlalu mementingkan keperluan materialistik tetapi pada masa harus mempertahankan 'market value' calon temuduga.

Berikut adalah cara menangani soalan "Berapakah Gaji yang Anda Mahu?":



1.            "Saya lebih selesa sekiranya pihak Tuan sendiri memberikan saya julat gaji untuk jawatan ini"
2.            "Pendapatan kasar semasa saya bekerja di syarikat terdahulu adalah RM3,500. Bolehkah tuan berikan julat gaji  untuk jawatan ini?"
3.            "Saya rasa agak terlalu awal untuk membincangkan perkara ini. Saya lebih selesa untuk membincangkan berkenaan pengalaman kerja dan skillset saya terlebih dahulu sebelum kita  ke peringkat seterusnya."


Elakkan dari terus bertanya berkenaan soal gaji dan bonus diawal proses temuduga. Sebaliknya tunggu sehingga penemuduga menerangkan kepada anda atau bertanyakan berkenaan gaji yang besesuaian untuk anda.

_>>selamat Mencuba<<_


Read More

tak sempat nak post tuto dgn tips



_>> Assalamualaikum <<_
hye.. hari ni hyriel tak sempat nak post tuto or tips utk korang,, bab hyriel sebok upgrade makwe hyriel pnyer blog,,hehehe skang blog die dah statistik dah,,hehehe ,,,, hyriel dah wat kan headblog dyer sekali,, kalau nak tengok boleh lah kliksini,, hehehehe pape pon esok hyriel update lagi ok... salam <<_
Read More

sketsa kucing hyriel







Buding : Assalamualaikum hye name sy Buding,,, hari nie...Buding Nak gantikan hyriel..hee Buding nak ceritakan sebuah cerita yang berkaitan penghargaan seseorang itu kepade seseorang yg len,,pening lak Buding dengor ayat Buding tadi... dengor je la yer..

Di sebuah kampong terdapat sebuah keluarga yang kadang2 bhgie n kdang2 x bahagie,,,,  pada suatu haru.............

Budong : weyh cube ko ketepi sikit Bukin,, ak nak menyusu gak,,,  ko jgn nak ngengade nk rampas puting ak ey,,,,, ko amek siap ko
Bukin    : ahh bising la ko,, x dpt ak focus taw,,, ak dulik per degan puting ko,, nie mak ak gak
Mama Suri : dah3x.. jgn gaduh2,, kan banyak puting tuwh,,,, 
Budong : ko tunggu petang kang bukin,, ak belasah ko nanti...




Budong : haaaa rase kan,, kurang ajo ko rembat ak nyer puting kan,, ko rembat puting ak,, ak rembat ko bukin,,, 
Bukin     : weyh ape nie,,, nanti terjatoh lah,,,,  buang lah yang keruh dan ambil  yang jernih,,xkan tu pon ak nak ajo budong
Budong : ah,, dulik aper ak,,, makan penangan ak nie.... ak dah lame menyirap nan ko nie....ko pulang balik susu aku tuwh...
Bukin    : ko nak,, amek tuwh kat bawah pasir yang ak kambus tadi... panas lagi tuwh,,,, pegi la amek...





Budong : kurang aja.. ko dah tukar susu ak jadik toksit.. haaa amek ko gigitan ak yang sebisa spt patukan ular... yaaaaa
Bukin    : oit.. ape nie men gigit nie,,, x aci lah,, sakit la woi... mulut dah la bau tapai...ish,,terok la de nie...
Budong : hahahaha rasa kan,,, sape suroh ko rembat puting ak... kan ak dah cop dulu,,, ko jgn ingat ko bleh lepas,,,,




Budong : opocot..alamak terlepas plak.. cmne leh lepas nie,,,
Bukin : hahaha senang upe nyer nak lepas dr budong sengal nie,,,,, waccaaaaa...bye..




Abank : woi3x... korang bedue buat ape tu hah.... korang lo jatuh,,jgn susah kan ak ey,, kalau tmbah,,, ak nak.... tinggi tu woi,,, ish budak nie... lo jadi pe2 ak gak yang kne jadik saksi...




Budong : woooiii tinggi nyer,,,, gayat ak nak terjun,, tapi mne plak si Bukin tu terjunn,, xnampak bayang dah,,, mati ker? hahaha bagus,, x lah lagi dia rembat puting aku,,huhuhu

SEMINGGU KEMUDIAN




Budong : wuuu xsedap nye badan ak nie.... aku rindu kat Bukin la,,,, mne ak nak carik bukin nie,,, dyer dah xder,,,, ak sekarang dh xder lagi kawan,,wuuu



Buding : haaa kawan2,, tu la cerite yang Buding nak sampai kan,,, korang harus lah hargai bende yang ade,, jgn bile ade korang xsuke,, bile xde korang tercari2.....korang nak taw,,aper yang terjadik pade Budong selepas tuwh,,meyh3..Buding bitaw...



Buding : haa korang tengok... ape yang sedang budong tuwh buat,, dia telah mengalami maslah mental akibat terlalu rindu akan adik nya bukin,,,, korang nak ker jadik cmni.... so pless hargai ape yang korang ader sekarang,,,jgn bile dah xder baru korang nak mengenang,,, ok lah,,buding nak wat omwerk nie,, daaa salam,,,
Read More

Die merajuk


_>> Assalamualaikum <<_
_>> sape nak taw hari ni hyriel dengan kawan hyriel pergi mandi air terjun,,wuuu best giler... tp yang tak best nyer bkn ader best friend hyriel pon,,, ntah.. hyriel pergi dgn kwn yang biase2 jup..huhu pelik2.. ape pon ttp best,,,  ni hyriel nk mask tjuk nie,,, nak taw "die" tuwh saper?? hik3,,, xnk ckp la,, nanti abez hyriel... tak taw lah,,, dyer majok betol2 ker or just men2... semalam hyriel x pat rep msj dyer,, cz kdt dah kong ler... dah la mase tuh tengah malam,,, herr,, x taw nk carik mne kdt malam,, so hyriel amik keputusan untuk tido jup... "sori yer syg cz terpakse tunggu hyriel rep,, bkn hyriel yg nk bnde ni blaku,,,hhi pepon semue nyer dah settle.. hyriel dh ok dah ngan die,,walaupon hyriel sebok mandi air terjun x rep msj dier,,, thnz dear   <<_
Read More

Tips Kempiskan Perut




_>> Assalamualaikum <<_
hye hari nie hyriel nak share dgn korang tentang tips untuk mengepiskan perut.. hal ini memang jadi pujaan semua orang,, kalau korang nak cube tips yang hyriel bagi nie boleh korang tengok~
Sellunya bile nak menggambarkn kecantikn, ayat yg korang slalu pkai lebih kurang camni la... "cuba ko tengok dia tuhh... cantikkan rupa paras dia!!"
Cantik rupa tuh dahla satu hal.. ni nak dapatkan cantik paras lagi,,hu..hu..
Kesimpulannya,, kecantikan rupa paras nie bukan memerlukan muka yang cun atau pon tampan malah memerlukan tubuh badan yang mengiurkan.. cmtulah kiranya...
Body yang mengiurkan cmne plak?cube tngok gambar yang hyriel sediakan nie


 


nampak tak perut di kempis dan rata... mesti korang nak camtu  kan? semua orang boleh cuba petua nie

♥Tips pertama 

_>>Ambil sedikit asam jawa dan bancuh dengan ais panas.. Biarkan semalaman dan esok pagi nya minum air rendaman asam itu,, amalkan setiap hari.<<_

♥Tips Kedua

_>>Ambil sedikit daun lidah buaya, masukkan kedalam periuk besama sedikit air asam jawa. Didirkan bahan2 tersebut dengan api yang kecil sehingga menjadi pekat. kemudian tutup api dan biarkan ianya sejuk dengan sendiri.. bila dah rase suap..lumurkan kebahagian perut.<<_

♥Tips Ketiga

_>>sediakan limau nipis dan kapur sirih. perahkan limau tadi ke dalam mangkuk atau piring,  campurkan sekali dengan kapur sirih dan gaul sehingga sebati,dan lumurkan kebahagian perut.<<_

_>> Selamat Mencuba <<_
Read More

Tips Download 10kali Lebih Cepat



_>>Assalamualaikum<<_
_>> Hye hari nie hyriel nak sahre sama korang semua berkaitan 10 tips Download dengan cepat...hehehe untuk korang yang hobinya mendownload  boleh la follow tips nie...hyriel nak bagi cara mendownload 10x lebih cepat berbanding cara biase.. 

_>>Jom kita mulakan

korangmest ada software untuk mendownload... korang boleh masok sini untuk dapatkan sofware tuwh...
lepas korang install..korang terus tekan option, terus klik jenis Browser yang anda gunakan di bawah menu General, Integrated IDM into Browser. jgn tekan OK dulu!!!
Lepas tuwh korang klik Connection dan pilih kecepatan connection di bawah CONNECTION TYPE/SPEED mengikut kehendak korang (tp jgn melampau sgt)
lepas tuwh klik kotak default Max conn Num dan klik nombor 16,, selesai tuwh klik ok..
_>> tips baru,,korang kalau nak mendownload dgn cepat..korang boleh download waktu pagi,,, cth pukol 1 pagi to 4 pagi... time tuwh internet mmg laju kat Malaysia... 
_>>selamat Mencuba<<_
Read More

Perkemahan Upper 6 2012


_>>Assalamualaikum<<_
_>>Alhamdulillah..selesai dah camp yang hyriel ceritekan kat korang tempoh hari.. camping yang seronok dah bermanfaat.. walaupon pena tapi hyriel berpuas hati dengan komitmen yang diberikan oleh peserta perkemahan tuwh,,huhu thnx to Aisar, Azam, Izham, Luqman, Ruzaidi dan Eyas... hyriel rase seronk sgt kerana diorang semua memang satu kepala lah,,, kepada yang tidak pergi mmg rugi,, cz perkemahan nie mmg berbaloi~ ok lah,, hyriel ader kerja yang hyriel nak buat.. salam<<_
Read More

Filem-filem Melayu

_>>Assalamualaikum<<_










hye hyriel nak share dengan korang,,, korang kalau nk download movie dekat mne? senang x kalau korang nak download,,,, or nak tonton? hyriel bleh sedie kan movie melayu untuk korang tonton dan download,,,,

Movie 2010


Movie 2011


Movie 2012

Filem Berani Punya Budak Full Movie
Filem Ngongkrong Full Movie
Filem Chow Kit Full Movie
Filem Aku Ada Kau Ada Full Movie
Filem Hoore Hoore Full Movie 
Filem Gerimis Mengundang
Filem X Janda-Janda Ku Gangster Full Movie
Filem Jalan Kembali Bohsia 2 Full Movie
Filem Jiwa Taiko Full Movie
Filem Mael Lambong Full Movie
Filem Hanya Aku Cinta Kau Seorang Full Movie
Filem Aku Kau & Dia Full Movie
Filem Baik Giler Full Movie 
Filem Man Sewel Datang KL 
Filem Momok Jangan Cari Pasal Full Movie
Filem Mantera Full Movie
Filem S.A.M Full Movie
Filem Left Wings Full Movie
Filem 29 Februari Full Movie

Drama

Drama Vanilla Coklat Ep 01-13(akhir)
Drama Juvana Ep 01-13 (akhir)
Drama Santau Merasuk Ep 01-13 (akhir)


Movie X boleh tonton tp boleh Download

Piranha 3DD (2012)
Sleeper (2012)
Men In Black 3 (2012)
Snow White And The Huntsman (2012)
Batmunk (2012)
8 Jam (2012)
Baik Giler! (2012)

Read More

patut ker hyriel berenti?


_>>Assalamualaikum<<_
_>>hye la nie hyriel update post ni dgn tujuan nak tanyer pendapat korang semue,,  nak taw x hyriel mntak pendapat dr korang semue,, hyriel nak tnyer patot tak kalau hyriel berenti dari form6?? bukan per,,hyriel ader pelan B untuk kerjaye hyriel.. cz hyriel rase f6 nie payah la,,,, susah sgt nak masok dalam otak ni,,, bace mcm mne pon same jup....so hyriel ambil keputusan untuk buat plan B,, nk taw pe pelan B hyriel.. hyriel akan sertai kursus kapal n berkerje kapal,,huhu bunyi cm gempak jep kan,,hihihi hyriel sendiri pon x taw kerje nye cmne,,, tp makwe hyriel cm sedih jup,,hyriel pon sedih sebenarnyer,,cz nnti kitorang xdapat lagi jumpe kat sekolah,,,, xpe lah,,kejap jup kot,,,, ok lah,,, nak caw dulu,,, salam<<_
Read More

(n_n) happy nyer


_>>Assalamualaikum<<_
_>>hye today hyriel  nak share kat u all yang hyriel rase happy sgt cz dpt msj dgn yang tersayang...he3,, hilang semue rindu yang terbuku di kalbu~cewahhh...he3,,, korang semue nak taw,,td dye panggil hyriel cyg,,hahaha n hyriel dh citer semue cite pasal   _ _ _ _   kat die..menyampah hyriel tengok mamat perasan tuwh,,he3... n hyriel gak dah citer kan pelan B hyriel ttg mase depan hyriel.. die cam sedih jup cz kitorang akan berjauhan n x dpt jumpe kat sekolah lagi,,tp tuwh semue cume perancangan jerk,,x cnferm ag,,,he3 ini bermakna die cyg kat hyriel n  xnk berjauhan dgn hyriel..oke lah,,, hyriel nk wat kerje len nie,,, salam<<_
Read More

Malam jumaat



_>>Assalamualaikum<<_
_>>hye,,, la ni hyriel nak cerite kan rutin hyriel time malam jumaat,,, kalau budak2 zaman sekarang nie, bile dengor jup malam jumaat otk diorang dah set,, mesti banyak hantu,,hmm ape lah,,kalau tempat meke banyak hantu bukan kira malam jumaat,, setiap malam pon bnayak hantu dah,, tp skrang nie,, hantu plak yang jarang keluar,, cz remaje sekarang ni,, perangai dah lebih kurang cm hantu dah,, tp x semue larh,,,, malam jumaat nie bagus sebenar nyer,,, kalau hyriel punye family,, tiap2 malam jumaat,,, kitorang akan wat bace yassin untuk arwah ayah hyriel.. every week larh,,, tahlil keluarge je kot,,, tp mmg betl ke kalau malam jumaat benda abnormal ni akan keluar? tiade bukti yang sahih pon yang mengate kan somthing abnomal akan keluar pada waktu mlm,,, zaman sekarang ni,,, baik movie ke drama ker,,, dorang dah racun bnyak otak yang mengate kan something abnormal akan keluar time malam jumaat,, sehingge kan budak2 takot nak keluar malam,,, ish3,,, kan bagus malam jumaat tuwh bace2 yassin o berzikir,, hmm ok lah... cukop kot smpai sini,,,<<_
Read More

Sakit ~sgt~

_>> Assalamualaikum <<_
_>>hye hari ni hyriel nak cerite sikit kat korang yang hari ni hari ponteg sekolah,hehehe 
bagus ke ponteng ni,,, tak bagus ey,,jgn ikot taw care hyriel... bukan ape.. hyriel rase hyriel dah serabut sgt hari nie,, that why hyriel xnk pegi sekolah,,,, nanti lau pegi gak sekolah,, same jup... x dapt pe pon,,, otak dah padat sgt kot.... tapi hyriel tak g sekolah,,hyriel dah bantu twns hyriel selesai kan masalah die dgn exs boss dyer,,,, biase la,,dulu dah kije dgn cine,, mm2 die dah ajokan,, ble nk berenti,, dyer galat nk leps kan,, that why mcm2 masalah yang die timbul kan,,,, tu la satu keburukn kije bermjikankan org cine.. hmm xper.... rase nyer setiap masalah mesti ada jalan penyelesaian kan? he3,,, hope korang si blogger jgn ikot care hyriel yang suke poteng sekolah yer,,,, klau ader sebab yang munahsabah,,,xper,, dpt dimaafkn,hehe ok lah,, hyriel dah nk start bedebat dgn exs boss twi hyriel nie,,,, caw~ salam<<_
Read More

Tutorial : Cara nak ambil Image URL

_>> Assalamualaikum<<_
la ni hyrie nk share something kat u all... korang tahu tak cmne nak ambil URL gambar,,
untuk pengetahuan korang,, URL gambar memangbanyak digunakan dalam penggunaan blog ni..
ok lah.. mari lihat cara2 nye~

Cara nak ambil image URL dekat google

1. Korang Click Pic Yang korang nak k ??





2. Tekan Right Click kat gambar tuh!
3. And then , ambik view image :)
4. Copy URL kat Anak Panah tuh !


5. Then , dari situ , korang boleh dapat kan IMAGE URL korunk :)


Cara nak ambil image dekat photobucket

1. Search pic yang korang nak oke?

2.Click kat pic yang korang nak tuh .

3.Then , sebelah kanan , ada kotak macam kat bawah ney ha :)


4. Korang Copy la link yang Hyriel buatkan kotak tuh auh ?

5. So , itu lah , image URL ;)


Cara nak ambil image URL dekat Glitter-graphics

1. Korang masuk SINI dulu.
2. Korang pilih ah ,pic mana yang korang nak k .?
3.Dah pilih ,korang tgk kat bhagian bwah k .? ada tak code mcm niyh .?


4. Kalau ada , korang amik lah code URL dia , yang Hyriel buad kan kotak warna BIRU tuh ? ada kan .?
5. So, ini lah URL korunk !:)
6. Tapi, kalau klik kat citu , mesti dia automatik ,akan terCLICK smua ryte ? So , korang p bukak NOTEPAD , then , paste kat situ dulu yaww ? ^_^
7. Then , copy ler yang Hyriel buad kotak warna BIRU uh keyh? ;)

_>> Gud Luck<<_
Read More

Selesai sudah

_>> Assalamualaikum <<_
Akhir nya blog hyriel complete gak..tp x lah perfect kan... boleh la,, ade lah rupe blog,,, kepade sesiape yang dah taiko dalam blog ni,,, boleh lah ber kan tunjuk ajar pader hyriel... kalau ada yang tidak kena dengan blog hyriel ni,, hyriel sedia terima komen daro blogger yang taiko tuwh...tp hyriel masih tertanya2.. mne blogger lain tuwh dapat template yang cantik2 ek? cam lyssa, wan hazel,, n lain2 lah,,, backgraound dowang simple tp cantik... sape yang tahu boleh la suggest kat hyriel ok,, heheee ok lah,,,, thnz to all my frend cz beri dorongan pada hyriel.. hehehe 
bye salam
Read More

Tutorial : Pop-up Window


assalamualaikum... 
korang taw ke Pop-up window tu per? ni la dyer..lebih mudah lagi...kotak komen la orang ramai biase paham,,hehehe (betol ker) ape2 la..jajni korang paham,,,
jom kite mule kan~

1. Log in > Dashboard > Setting 

2. Then , Clik pada tab comment .

3. Cari Title yang ini . (Comment Form Placement )

4. Tick kan pada  Pop-up window

5. Save Settings .

6. Siap . And Lihat hasilnya (n_n)


->>SELAMAT MENCUBA<<_

Read More

Letak CCTV dalam blog

Assalamualaikum,,, 
hye hari ni hyriel nak bantu korang untuk letak CCTV dalam blo korang,,
hehehe tuto ni pon hyriel just belajar dari Lyssasecret.. 
BTW sekarang hyriel dah tahu la serba sedikit tentang blog ni...
so hyriel boleh lah share dgn blogger2 yang lain,,terutama blogger yang baru jerk nak berjinak dlm bidang blogger nie,,, ok lah,,xnak buang mase lagi,,, 
kite mulakn yer (n_n)


ni dari blog cokelatitumanis

Kalau korang nak buat korang boleh servay kat Lyssasecret k..hehehehe,, korang taw tak link die??
KLIK sini~
Read More

Untung lEr~

_>>Assalamualaikum,,, hye,, hari ni hyriel rse beruntung sgt,,cz hari ni hyriel kena puji with my sibling,,hahaha kalau tidak diorang yang puji,,sape lagi lah yang nak puji hyriel ni kan? nak tahu ape yang diorang pujikan sangat tuwh.. dowang kate nasi goreng yang hyriel buat sedap...hehehe power gak hyriel mask kan.. korang semua nak rase ker? jempot lah dtg rumah,,nanti hyriel masakkn yer,,,, nk taw mcm ne hyriel bleh masak nasi goreng sampai ader yang terbawak dlm mimpi? hehehe (ader ker?) hampir tiap2 malam hyriel akan masak nasi goreng untuk hyriel sendiri makan,, kadang2 hyriel akan bagi adik hyriel makan sekali,,hehe that why hyriel dh naik mahir masak nasi goreng nie,hehehee lepas nie abg hyriel suruh hyriel cube masak nasi goreng udang pulak,,, heee gementar,,takot2 x sedap pulak.... okey lah hyriel nk upgrade block hyriel jap k,,, daaaaaaa<<_
Read More

Alhamdulillah

_>> Assalamualaikum,, hye hari ni hyriel cuma nak bitaw jerk yang exam hyriel dah abis dah,,, 
mid year la kan,,, STPM belum lagi..hehe btw hyriel rasa lega la kan dpt settle kan semua jgn jayanya ~sgt~ apa pun thnz to my all friend cz give me support... tp hyriel sekarang ni baca susah nak masuk dalam otak la,,, masok telinga kiri,, keluar telinga kanan,, kalau lg teruk,,x masok lansong,,memantul keluar,,ish3 
ahhh malas la hyriel nak fikir kan lagi..dah lepas kot,, lepas ni hyriel nak tumpukan kem yang akan hyriel pegi hujung minggu ni... opssss hyriel nk share somrthing kat blogger semua.. hari tuwh hyriel dgn kawan2 pergi ke tapak yang kami nk buat camping tuwh,,, (x buat kat situ pon ) hehe just servay je kot,,, hyriel pon ambil la gambar air sungai tuwh,,, yang mengejutkan hyriel... ada something tumpang bergambar pulak,,,  nak tgok ke gambar per yang tumpang? 
ala x payah la,,hehehe nanti hyriel upload lain hari ry,,hehe sorry~
hari ni hyriel x jumpe babby hyriel la,,, rindu pulak,, tp takpa..semalam dia ada call hyriel... tekejot hyriel dibuat nya,,,, thnk u  Azwana  beloved~ hehe ok lah hyriel ada kije lain ni,, nanti hyriel update yang baru okey,,,, buybye~<<_
Read More

plesss help me (n_n)~

assalamualaikum~
hye kawan2,,,, hari hyriel nk mintak tolong sgt~ sgt100x
bleh x kwn blogger hyriel tlg hyriel?
mesti boleh kan? kije yg hyriel nk suruh nie x susah pon,,, senang jep...just
kliksini jep... lepas tuwh tekansini plak.... dah?
tonyohsini plak,,, terime kasih,, tp ader lagila,,,
tolong press sini plak..hehehe jgn la marah,,sikit agi,,,
kliksini plak.... hehe terima kasih sgt100x k..... luv u~

Read More

monolog aku

tunggu punya tunggu,, last2 temanggu
bila dag ada, mengharapkan hari gembira rupanye kecewe
harap dilayan mesra,, rupenye gitu-gitu je
bile nk nngez nanti ade orang cakap
"kememh jantan nie rupenye"
abez nak wat ape?
hati kate, buat biase-biase jek
walaupon jiwa gunda gulane
kadang2 terdetik, dia cm x sedie
pikir2,, lau x sedia nape dia terime
adesss haru aku di buat nye
nk mengadu,, x taw pade siape
bile share kat facebook
nanti ade yang kate
"mamat ni poyo je"
malu aku di buat nye
aku ade die,, ak jadik bangge
tp tak taw pulak die cmne
awk syg kite?
ape pon jawapan kite sedie tok terime
awak nak taw cmne sy sayang awk?
terima kasih
harap minggu ditemani
rupanye alone lagi
mungkin dia bz
xpe sy boleh memahami
walau awk jaoh dr jasat,,
tp saya rase dekat di hati
bukan nak jiwang kala ini
tp sy rase ini luahan hati
awk taw ape yg sy mahu?
sy nk awk disisi selalu
bkn nk guide sgt diri awk tu
cume sy nk kate
i luv u
bile sy rindu sy bukak muka buku
pe yg berlaku?
just duduk terpaku
mulalah share bende yang merapu
smpai ader owg yg dah berbulu
otak dah mula buntu
hati pon jadik celaru
pemikiran mula melayang
memikir owg yang tersayang
nanti owh kate dah mule nak membiang,,
hidup perlukan teman
umpama kanak2 dgn taman permainan
saling memerlukan
dan x boleh dipisahkan
sekian saja dari aku
yang sentiase memikirkan dirimu
sedangkn ak tidak tahu pe yang ade dlm pemikiranmu
~aku sayang dia~
Read More

something yg baru,,,

hyriel hari ni ada benda baru nk bitaw korang yang mybe korang sendiri tak taw,,~kot~ sebenarnya dgn blog kite yang x seberapa ni,, kita boleh hasil kn duit kn? baru hyriel taw tadi.... kowang nk taw cmne?
korang plessss,,, tolong~
klik sini
tekan sini
 hehe.... dah time kasih,,
korang nk taw korang bukak sini plak,,, care2 die
ok tu jer,,hehehe
Read More

mama suri

_>>taraaaaa assalamualaikum,,,, 
hari nie hyriel dah jnji kn nk bi taw kucing hyriel yg satu ag tuwh,,,,, 
yang nme dyer suri tuwh,,ingat x???
nie la mama suri... ank yang ader tige tuwh~~ comel x? haha uma hyriel mmg dah cm zoo dah..
 kucing bnyak,,, bkn pe,, owg tue kate,, lau kite tlg kucing,, bile kite susah nnti ader yg tlg kite,,
insyallah,,,,tp ader berite sedih nie.. ank kucing hyriel ilang satu,,, tp bkn ank suri,,,, 
sekor lagi yg nme dyer BUDING,,, 
wargh!!!!!! disyaki ader yg curi,,bb hyriel mmg lepas kn mereke men kat tanah,, 
nnt lo die nk berbisness xlah dlm uma,,, tgok2 time mkn mlam die dah x balik,,,sedih taw,,,, 
bulu dier yg paling kembang,,,,,
"annoucement (betol ker?) saper yg jumpe kucing hyriel ,, pless pulang kn,, nnt hyriel belanje air tebu" hehe ciri2 die,, dyer warne kelabu semue,,, ekot dier pendek jek,, telinger dyer capang giler,,, bulu dyer kembang,,, ader rantai wane hitam,,, nnt lo jumper siler inform kat hyriel yer,,,, 
nnt hyriel belanjer air tebu,,(#"_")<<_
Read More

penat nyEr~

__>>assalamualaikum,,,, hari nie hyriel nk citer sikit ttg journey hyriel pd hari nie.. penat sgt larh,,, pas tu x dpt tngok muke mkwe plak tuwh,, herrrr kat sekolah td ader mjlis pnutupn orientasi dak f6 plak.. nseb bek ader mkn2 sket,,hehehehe tp seriusly mmg pnat.... nk citer nie,,, pasal kucing hyriel.. yg nme dyer adik... die nie jniz yg ske tangkap serangge yg terbang,,,, pd suatu hari,,,die nmpak ade sekor tabuan terbang lalu dpn mate dier,, die pon ape lagi.. konon2 hebat,, p tangkap... haaaaa amek kau,,,, dah kne sengat,,naseb x mati....ish3,,, sian tol..tgn die jup yg bengkak....

tengok..bengkak taw.... beza giler.... kesian dyer,, xmkn sehari..... patot la hari tuwh die diam jerk.... x wat pe2... hmm.. xpe tp skang nie,,,kaki adik dah ansur pulih,,,thnkz god~ ok lah,,, hyriel ngah ader kije nie,, nnt hyriel update status yg baru k,,,, wassalam<<__

Read More

my beloved pet~

__>>Assalamualaikum... la nie hyriel nk cerite kn ttg kucing kessygn hyriel....hehehe hyriel ader 7 ekor kucing...cumel2..... yg petame :
yang agak buruk perangai nie nme dyer SIMPOL.. papa simpol... unik nyer die nie ekor dyer bersimpol..kalau dlu time dyer kecik ekor dyer cm bentok love... mmg unik.. satu plak perangai dyer yg sgt unik... kalau dyer nk masok umah,,tp umak bertutup pntu nyer... dyer akan mengiau ( beri salam ) tp lau hyriel x bukak pintu utk dyer,,nnt dyer akn hntok pale dyer kat pintu smpai ader yg bkak pintu tuwh.. bijak kn?
kucing yang kedue:
taraaaaaaa... nie nme dyer abg n adik.... hehehe kembar... perangai yg abg..die hormat owg sikit~sgt~ kalau dyer nek meja..lau kite marah,,nnt dyer akn turut n mengungut taw,,,hehehe yang adik plak... dyer cukop handal tngkap lipas,,,, x taw pelusuk mne dyer dpt,,,,die akn bwk blik,,n lipas tuwh di buat maen smpai lipas uwh lembik..hahahaha
kucing yang ketige:
nie dia..... 4 beradik... istimewa nyer,,4 beradik nie berbulo kembang cm ibu nyer,,,, tp pic ibu nyer blom diupload lg,,, hehehe name nyer,,, BUDONG, BULONG, BUKIN, BUDING...  4 beradik nie..buat mase nie...xnmpak keistimewaan dyer,,bab die kecik ag la,,, t dah besa hyriel update kat blog ni ok.... cukop la tuwh,,,,ibu dye t hyriel dh upload gmbo dyer,,,hyriel cter kat u all...<<___
Read More

tragedi

16/05/2012

Assalamualaikum... hari ini hyriel nk cerite ttg journey hyriel kat sekolah dgn kat umah,,, hari penat sgt~ teramat penat couse ade sambutan hari guru..x sangke mmbosan kn..dah x bosan pe nyer,,lain yg hyriel plan,,lain yg dowang buat... hmm tp nseb ader die,,, huh ilang smue pnat,,hik3
ni plak cer sal kat uma,, balik jerk dr sekolah,,hyriel pon santap mknn yg mak hyriel mask ~ telor masak lemak ~ siap jerk mkn,,, solat,, hehehe (lapar sgt) pastu hyriel x tunggu lg,,hyriel pon merebahkn badan dkat dgn kucing2 kesygn hyriel... dan terlelap..hahaha lame gak....
ttbe mlang owg kte x berbau kn..... 
taraaaaaaaaaaaaa..... hyriel dah terempap cemin mate hyriel smpai jdk cmni.....wargh~ sedih,,,, cepat2 bngun n nk pi wat cemin mate baru... lo x hyriel xnk g sekolah....tp cemin mate nyer akn siap esok..wargh!!!! x sempat ...cz esok plak hyriel ader exam larh~ dah cube usha dah taukey tuwh..tp dyer kte esok jugak bru leh siap... so hyriel tpakse amek jln simple...... nk taw per? hahaha nnt la hyriel update yg bru yer~

Read More

sedap betol~

taraaaaaaaa.......

nie lah coklat yang hyriel citer td... makwe hyriel yg bg.. korang nk x?? hehehehe tp skang die dh jdik cm ....................

nieeeee.....hehehe tu 1/2 jam sebelom skang nie.. tp skang dah abez dah hyriel habez kn..hehehe dah tntula nie kegemaran hyriel..huhu.. ape2 pon tq sayang~ blikan hyriel coklat... luv u so much..hek3

Read More

pErasan bEtoL!!!

__>>Assalamualaikom n selamat mlm,,, hari nie kat sekolah adalah hari memenatkn sdunie kot,,cz hyriel rse pnat sgt. lagi mmbengangkn hyriel~ hyriel boleh tertinggal wallet kat rumah...adessss mkn pon hmm sedih nk citer,,,, xper lah,,, dah lpas kot

nie yg hyriel nk masok sebeno nyer,,, ade lah citer yg kurang mnyenangkn hyriel ni... cter nyer gini,, adalah hmbe Allah nie... dyer nk kte x puas hati nn hyriel... rse nyer,,,dyer lg handsome dr hyriel~kot~..lg rajin dr hyriel~sgt~ pndai gak~boleh lah~ tp pe yg hyriel dngor dyer cm x puas hati jek nn hyriel... cz hyriel cple nan mkwe hyriel,,, spe dye smpai nk bengang dgn relationship ktowang? smpai dyer kte "nie yg aku geram nie" pe mksod dyer... jelez kot..hehehehe xpe lah... tu mybe nseb dyer... tp hyriel still luv my beloved gurl~  opss speking jawenese plak,,  

ape pon moge kamoo bhgie okey ~ ples dont disturb me if u want save~ hehehe prinsip hyriel kot... hyriel xkn gngu owg lo owg x gngu hyriel.. simple kn... 

okey cukop kot cmpai sni,, esok kot bru update yg baru...assalamualaikum <<___
Read More

suke nyE aku~

hari nie hyriel rse happy sgt,,, sgt9x __<< hehe bab hyriel dpt coklat kegemaran hyriel.. nk taw caper yg bg??? dah tntu la mkwe yg bg,,,, satu lagi mkwe gak ader kirim gmbar dyer se kecik2 dlu,,,, cumelnyE~ tp dyer dgn twin mmg serupe sgt~

tngok nie~ hyriel sndri pon x taw mne satu mkwe hyriel (n_n) cumel kn? hahaha bukan dlu je taw,,sekarang pon still cumel lagi,,,,, jap ey.. hyriel ader lagi satu gmbar mkwe hyriel yg cumel sgt,,, hehehehe

alamak~ sopan nyer mkwe hyriel nie mase kecik dlu.... terime kasih cz terime hyriel seadanyer~  hyriel xkan luke kn hati mkwe okey (n_n)

Read More

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "

© 2011 Warkah Dari Putera Hyriel, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena