: : Latest Story by Putera Hyriel : :




Instagram

Bersama Cikgu Husna Mentalaah Ilmu




Instagram

Tutorial : Cara Membuat Kotak Blockquote



_>>Assalamualaikum<<_
hye semue,,hari nie hyriel nak share dengan korang cara nak buat kotak Blockquote... senang jer kot,,rase nyer ader yang dah taw,,,, saper yang x taw,, korang boleh ikot step yang hyriel bagi nie


    CARA 1 : ( templete berbeza, so coding pun berbeza..harap maklum )

1.Login ke Blogspot, clik design/ layout > Edit HTML 

2. Lepas itu, sila cari code di bawah.. gunakan Ctrl F untuk memudahkan pencarian
.post-body {
3. Sila Copy code di bawah dan paste kan di ATAS code .post-body { seperti yang u all cari tadi
.post blockquote { background-image:url(URL GAMBAR BACKGROUND BLOCKQOUTE); -moz-border-radius-topleft: 10px; -moz-border-radius-bottomright: 10px; padding: 6px; Border: 3px solid #FF0080; margin:1em 20px; }
 4. Code yang i warnakan MERAH, boleh la ditukar mengikut citarasa.

5. URL GAMBAR BACKGROUND BLOCKQOUTE boleh la direplace dengan URL u all

6. Save


CARA 2 :Memandangkan ramai yang tak boleh test cara di atas..so Hyriel akan ajar coding ini pula..sila ambil perhatian ye.. 

1.Login ke Blogspot, clik design/ layout > Edit HTML

2. Lepas itu, sila cari code di bawah.. gunakan Ctrl F untuk memudahkan pencarian
.post blockquote {
 3.Copy dan pastekan code di bawah, di bawah  .post blockquote {

background: url(URL image);
border-top: 1px dashed #000000;
border-left: 1px dashed #000000;
border-right: 1px dashed #000000;
border-bottom: 1px dashed #000000;
 4. Sila letakkan URL anda di URL image 
5. 1px adalah ketebalan : lagi banyak nombor lagi tebal, dashed boleh diubah kepada solid atau dotted.
6. Save.. Sila tinggal komen selepas mencuba!!




Tinggalkan Komen dan Like : : You are de Best !!

0 Sang Pencerita:

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "

© 2011 Warkah Dari Putera Hyriel, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena