: : Latest Story by Putera Hyriel : :




Instagram

Bersama Cikgu Husna Mentalaah Ilmu




Instagram

Tutorial : Menambah background dan border di tajuk post



_>>Assalamualaikum<<_
hye semue,, (sme jerp intro) huhu forget it! hari nie hyriel rajin plak nak buat tuto blog untuk korang semue,,, tutu kalini hyriel nk ajar cmne nk tambah b/ground & border di tajuk post

1. Login ke dashbord > Klik design > Klik edit HTML

2. Sila cari code di bawah..guna Ctrl F
.post-title {
 kalau tak jumpa cari ni plak
.post h3 {
#kalau tak jumpa sebijik macam di atas, cari yang lebih kurang macam di atas.. lain template lain coding..faham ke sayang?

3. Kalau dah jumpa sila copy code di bawah dan paste DI BAWAH code yang u all cari tadi..
background: #000000 ! important;
Ini adalah untuk membuat background di tajuk post/entry..#000000 u all boleh tukar ikut warna yang korang suka.

4. Jika tak suka letak background dan just nak bolder sahaja..tak perlu paste code background: #000000 ! important; tapi korang kena copy dan paste sahaja code ini
border: 1px solid #F21515;
 di bawah .post-title {macam u all cari tadi..faham tak?


1px untuk ketebalan bolder, lagi banyak nombor lagi tebal
solid boleh diganti dengan dotted atau dashed
#F21515 code warna..ubah ikut kesesuaian

5. Kalau korang nak letak dua-dua benda ini just copy paste code di bawah..dekat BAWAH code .post-title { yang u all cari tadi.

background: #000000 ! important;
border: 1px solid #F21515;
 6. Faham? sila preview sebelum SAVE..

nota hidung : Oppss kalau nak letak background URL just replace background: #000000 ! important; dengan code ini
background: url(URL GAMBAR ANDA) repeat;
 Tak jadi? sila komen..menjadi komen juga!! hahaha...

Nota Tambahan :



Tambahan kalau nak border cantik-cantik boleh letak code border dibawah:

background: #000000 ! important;
border: 1px solid #F21515;
code border 


Ganti kan code border dgn contoh dibawah


-moz-border-radius-bottomright: 50px;
border-bottom-right-radius: 50px;

-moz-border-radius-bottomright: 50px 25px;
border-bottom-right-radius: 50px 25px;

-moz-border-radius-bottomright: 25px 50px;
border-bottom-right-radius: 25px 50px;

-moz-border-radius: 1em 4em 1em 4em;
border-radius: 1em 4em 1em 4em;

-moz-border-radius: 25px 10px / 10px 25px;
border-radius: 25px 10px / 10px 25px;


-moz-border-radius: 35px;
border-radius: 35px;



_>>Uke Selamat Mencuba<<_


Tinggalkan Komen dan Like : : You are de Best !!

0 Sang Pencerita:

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "

© 2011 Warkah Dari Putera Hyriel, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena