: : Latest Story by Putera Hyriel : :




Instagram

Bersama Cikgu Husna Mentalaah Ilmu




Instagram

2 Alasan kenapa orang buang sampah merata-rata



2 Alasan kenapa orang buang sampah merata -rata...

(Alasan pertama)

Lelaki A : oit,, buang lah samapah dalam tong sampah
Lelaki B : cakap mcm tak pernah buang sampah jerk~
Lelaki A : Memang lah pernah...........
Lelaki B : kalau diri sendiri pon pernah buat,, x payah lah nak nasihat orang, tak payah nak jadi mak ketam nak ajar anak ketam berjalan straight. Eh, kalau hang jadi mak aku, aku ank ketam, aku tak mau ikot hang, aku rela ikot buaya darat, sebab buaya darat pandai jalan straight.
Lelaki A : Bukan macam tuwh
Lelaki B : tak usah sembang kencang lah,, lagi pon semua orang penag buat kot,,, dulu mase kecik2 dok pulas aiskrim pop,, kan dia punya muncung tuwh,, xkan lah dia ambil dan buang dalam tong sampah.. mesti hang luihkan terus...semua orang penah buat apa,, buang sampah merata-rata..
Lelaki A : Memanglah semua orang penah buat.. tapi..........
Lelaki B : Awat lah hang nie payah sgt nak paham... hang taw tak bende nie semua orang buat,, hang taw tak?? berbalik pada ketam,,, hang bayang kan,, kalau semua ketam dalam dunie nie jalan ngereng,, tiba2 hang sorang jerk jalan straight.. hang ingat semua kami (ketam) nak kate apa kat hang?? "woi mabok ka??"
Lelaki A : sat...sat...sat...!!!! aku nak tanya hang,, dlu masa kecik2,, hang pernah kencing dalm seluak x?
Lelaki B : Mestilah pernah...
Lelaki A : Hang rasa statement aku betul tak kalau aku kata semua orang dalm dunia nie pernah kencing dalm seluar,,hang setuju tak?
Lelaki B : ha...ah...~
Lelaki A : jadi semua orang pernah buat la kan? tak kira lah dia kencing sikit atau pun banyak...
Lelaki B : hem....hemmm
Lelaki A : habis tuwh kenapa hang tak kencing jer dalam seluar masa pergi makan, beli ikan, pi shoping, tengok AF dengan seluar basah???
Lelaki B : Tapi ni lain,, ini kencing dalm seluar,, ini memudaratkan dan memalukan...tadi kita cerita pasal lain...kita sembang pasal ketam....


( Alasan kedua )



Lelaki A : oit,, buang lah samapah dalam tong sampah
Lelaki B : Hang taw tak sebab pa kerja cleaner wujud dalam dunia nie.. hang taw tak ??.... sebab daa orang macam aku lah tempat dorang cari makam...
Lelaki A : kita tolong lah cleaner tuwh....
Lelaki B : Kalau dah tolong,,, makan gaji buat lah depa tuwh...
Lelaki A : Hang taw tak kerja cleaner nie payah,, disaat semua manusia sedang tidor dlm dengkuran masing2,, mereka bangun bagi menjalankan tugas,, mencari nafkah untuk isteri dan anak2. Mereka bangun pagi dan mandi dgn air yang sejuk hingga ke tulang rusuk... pergi menjalan kan tanggung jawab,,, saat itu kedai masih tutup,,,mereka tidak breakfast lagi,,, nak kerja perot kosong,, lapar,,,,, mereka kena tunduk bawah meja,, bawah kerusi,,,,di saat itu kesabaran teruji,,, meraka hanya ingin kan clear yang diberikan gaji hanya sedikit,,, memang sedih,,, tapi bayangkanlah kalau orang yang membongkok itu adalah ibu kamu...
Lelaki B : Tapi mak aku dah takda..
Lelaki A : mungkin bapa kamu...'
Lelaki B : Lokap!!
Lelaki A : hmm ok..
Lelaki B : Aku still rasa yang membuang sampah merata2 itu dapat menjana ekonomi negara,,,
Lelaki A : ok2.. tapi mcm mana kalau time hang buang sampah tuwh,, tiba2 ada binatang yang datang dan makan sampah yang hang buang tuwh..
Lelaki B : Apa maksud Hang?...
Lelaki A : Hang tak taw ka?? plastik yang terapung di lautan boleh menyerupai obor2 dan dia akan ingat itu obor2.. dan dia akan makan,, dan dia kan tercekik dan dia kan mati!!!!!
Burung gagak akan ingat botol kosong itu ialah botol2 kosong yang datuk dan nenek mereka cerita dulu yang apabila diletakkan batu kecil dan air akan keluar... tapi sebenarnya botol tuwh kosong!!!!!!
Lelaki B : Aku xnak buang sampah merata2 lah,,ak dah insaf~ (n_n)



Tinggalkan Komen dan Like : : You are de Best !!

0 Sang Pencerita:

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "

© 2011 Warkah Dari Putera Hyriel, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena